Inschrijven

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

7 oktober 2021
Voedselverspilling

Voedselverspilling is zonde van het milieu en van de portemonnee. Van alle voedselverspilling wordt 42% veroorzaakt door de consument. Door slim aankopen te doen en te koken in de juiste portiegrootte kan je zelf voedselverspilling sterk verminderen. De diëtisten van OREC geven u tips om voedselverspilling tegen te gaan:  

  1. Check voordat u boodschappen gaat doen uw voorraad en maak aan de hand van wat u nog heeft een boodschappenlijstje. Vergeet vooral niet de koelkast te checken! Hierdoor voorkomt u dat u later producten moet weggooien wat zonde is van de portemonnee.
  2. Probeer zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal inkopen te doen. Door seizoensgebonden te kopen zal de hoeveelheid producten die de boer weg moet gooien ook verminderd worden. De app Froenten kunt u hierbij helpen. De app laat namelijk zien welke producten er lokaal en seizoensgebonden te koop zijn.
  3. Koop zoveel mogelijke groenten en fruit in plasticvrije verpakkingen. Neem ook zo vaak mogelijk een boodschappentas of linnentas mee te nemen naar de supermarkt. Op die manier hoeft u ook geen plastic tasje te kopen, wat beter is voor het milieu.
  4. Bewaar gekocht eten op de juiste tempratuur. De tempratuur van de koelkast kan het beste worden ingesteld op 4 graden Celcius. Wist u dat tomaten en komkommer het beste buiten de koelkast bewaard kunnen worden?
  5. Kook de juiste hoeveelheden. Meet van te voren hoeveel rijst, pasta of aardappelen u nodig heeft. Dit kan met het eetmaatje van het voedingscentrum. Volgens het voedingscentrum is per persoon 150-200 gram gekookte rijst of pasta voldoende.
  6. Veel mensen halen de THT- en TGT-datum door elkaar. De TGT-datum is de uiterste datum dat u het product kunt gebruiken, terwijl de THT-datum de kwaliteitsgarantie is vanuit de producent. Het is dus geen houdbaarheidsdatum en ook na de TGT-datum kunt u het product gebruiken. Is het na de TGT-datum en twijfelt u? ruik dan eerst het product voordat u het weggooit.
  7. Bewaar restjes. Heeft u eten over? Bewaar dit in een afgesloten bakje in de koelkast of in de vriezer. Deze kunt u mooi weer gebruiken als u een avond geen zin heeft om te koken.
  8. Geef de producten een tweede bestemming. Maak uw buren, vrienden of ouders blij door eten te geven wat u overhoudt of niet meer gaat gebruiken. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar om producten op aan te bieden zoals OLIO. Heeft u dan nog steeds restjes over? Ga gezellig naar de kinderboerderij of het park om de dieren te voeren. Check wel eerst wat de dieren wel en niet mogen eten.
  9. Maak zelf ook gebruik van het kopen van overgebleven producten. Er zijn meerdere apps die overgebleven voorraad van winkels aanbieden. De apps Nofoodwasted en To Good to go zijn bijvoorbeeld apps die producten van bakkers en supermarkten aanbieden die ze die dag niet hebben verkocht.

Dieetadvies door OREC diëtisten

Wilt u meer persoonlijke tips om ook minder voedsel te verspillen en om duurzamer te leren eten. Of bent u benieuwd naar hoe u minder geld kwijt kunt zijn en een milieubewuster voedingspatroon kunt krijgen? Wij als diëtisten van OREC helpen u graag verder. Voor verder advies kunt u een afspraak bij een van onze diëtisten maken.