Inschrijven

Quiche met pompoen, bloemkool en feta

18 oktober 2022
Herfst recept: quiche met pompoen, bloemkool en feta

De blaadjes vallen van de bomen, het is herfst en daar hoort een lekker passend recept bij. Onze OREC diëtisten hebben een hartige taart boordevol groenten voor u samengesteld. Deze quiche met pompoen, bloemkool en feta geeft een stevige boost aan het immuunsysteem om de herfst goed door te komen!

Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten in de oven
Aantal personen: 4 personen

Voedingswaarde per persoon:

  • 522 kcal
  • 24 gram eiwitten
  • 47,5 gram koolhydraten
  • 5 gram vezels
  • 25 gram vetten (waarvan 9,3 gram verzadigd)

Wat heeft u nodig?
Voor deze quiche heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 rode ui
  • 200 gram bloemkoolroosjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 gram pompoenblokjes
  • 200 gram gebroken sperziebonen
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 12 plakken filodeeg (=264 gram)
  • 4 eieren
  • 75 gram fetakaas
  • 75 gram jong belegen kaas 30+ geraspt
  • 250 ml kookzuivel light
  • 50 gram pompoenpitten
  • 1 theelepel azijn
  • 100 gram jonge bladsla met veldsla

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C en leg de bevroren filodeeg vellen op tafel om alvast te laten ontdooien.

Snijd de rode ui in grove stukken. Halveer de bloemkoolroosjes en zorg voor gelijke grootte (snijd grote stukken, eventueel in vieren). Verhit één eetlepel zonnebloemolie in de hapjespan en bak de rode ui, bloemkool, pompoen en spierziebonen met de kerriepoeder op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.

Bekleed de quichevorm met het filodeeg.

Maak nu de quichevulling. Klop in een grote kom de vier eieren. Verkruimel de feta en voeg deze samen met de geraspte 30+ kaas, kookzuivel en groentes toe aan de losgeklopte eieren. Roer goed door en breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.

Verdeel het eiermengsel over de quichevorm en bak de quiche in ca. 40 min. gaar in de oven. Controleer de quiche na ongeveer 25 minuten. Wordt deze te donker? Dek dan af met aluminiumfolie.

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pompoenpitten 3 minuten. Laat deze afkoelen op een bord.

Maak een vinaigrettedressing met de azijn en de rest van de olie (2 eetlepels). Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.

Haal de quiche uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster. Schep vervolgens de sla om met de vinagrette en bestrooi met pompoenpitten. Serveer de salade bij de quiche.

Bewaartip:
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren helemaal bereiden; bewaar afgedekt in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur of verwarm de quiche (losjes afgedekt met aluminiumfolie) ca. 20 minuten in de oven op 160 °C.

Variatietips:

  • Voor een lactosevrije quiche kunt u de kookzuivel vervangen door haverroom of sojaroom, en de feta vervangen door belegen 30+ kaas.
  • U kunt de kaas ook prima vervangen door (gerookte) kipreepjes, zalm of 150 gram magere vleeswaren.
  • Niet zo’n fan van de genoemde groentesoorten? Bloemkool kan goed vervangen worden door broccoli, pompoen is ook goed te vervangen door rode bieten en de sperziebonen zijn te vervangen door worteltjes en doperwten.