Lente voeding – Hoe begint u de lente met een frisse start?
De donkere wintermaanden zijn voorbij en hebben plaatsgemaakt voor de lente. De dagen worden langer en warmer en de vogels beginnen weer te fluiten. Naar buiten gaan wordt een stuk leuker en het humeur wordt beter. De lente staat in het teken van een nieuw begin en alles komt weer tot bloei. De diëtisten van OREC vertellen u graag hoe u met vernieuwde energie de lente in kunt gaan.
Maaltijden
De overgang van winter naar lente zorgt voor een verandering in het voedingspatroon. Na een lange koude winterse dag is er behoefte aan een warme en zware maaltijd. Denk hierbij aan een curry, een goedgevulde soep of een stamppot. In de lente schijnt de zon een stuk meer en wordt het beter weer. Dan is er juist behoefte aan een lichte, koude maaltijd. Denk hierbij aan een goedgevulde salade met gebakken vis of een pastasalade.
Seizoensproducten & duurzaamheid
Om deze gerechten te maken, is het belangrijk om producten te gebruiken die seizoensgebonden zijn. In de winter worden er vaak pompoen of mandarijnen gegeten terwijl er in de lente andere groenten en fruit worden gegeten. Dit zijn onder andere asperges, rabarber, radijs, tuinbonen, paksoi, frambozen, raapstelen, snijbiet, meiraap, koolrabi en broccoli. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade met ijsbergsla, radijs, tuinbonen en snijbiet. Maar denk ook aan een heerlijke risotto met asperge en gerookte zalm. Een koude salade met noedels, paksoi, broccoli en een Oosterse dressing doen het vaak ook goed. Of maak een lekkere rabarber frambozen compote en eet dit bij het dessert of in de yoghurt. Geniet ervan!
Het eten van groenten en fruit uit het seizoen heeft meerdere voordelen. Omdat de groenten en fruit van eigen land komen, hoeven ze geen verre reis af te leggen en zijn ze verser en smaakvoller. Hierdoor liggen ze eerder op uw bord en bevatten ze veel vitamines en mineralen. Hoe langer de reis duurt, hoe minder hiervan overblijft. Omdat de producten zo snel mogelijk op transport gaan en niet ver hoeven te reizen, is het kopen van groeten en fruit uit het seizoen milieuvriendelijk. Buiten al deze voordelen om, zijn de producten een stuk goedkoper. Deze groenten en fruit hoeven namelijk niet op transport en ze hebben geen verwarmde kassen nodig. Ook is er minder arbeid nodig en er is voldoende voorraad. Meer dan genoeg redenen om vaker groenten en fruit uit het seizoen te kopen!
Vitamine D
Nu de lente in volle gang is, gaat de zon meer schijnen en wordt het warmer. Om vitamine D aan te maken, is zonlicht in de lente en zomer erg belangrijk. Zodra het lichaam in contact komt met zonnestralen, wordt het aangemaakt. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en spieren en het is goed voor de weerstand. Het kan voor een klein deel binnengekregen worden via de voeding, bijvoorbeeld door het eten van vette vis, vlees of eieren.
Voor de meeste mensen is het voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Daarna is het noodzakelijk om zonnebrand te gebruiken. De zon staat in de herfst en winter te laag om vitamine D aan te maken. Wat er in de zomer is aangemaakt, wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Dit wordt weer gebruikt in de herfst en winter.
Opruimen
Als laatste kunnen rommel of rondslingerende spullen onbewust voor stress of afleiding zorgen. Het voelt als een doorn in het oog en het wordt vaak uitgesteld. Maar wanneer de omgeving schoon en opgeruimd is, zal uw hoofd dit ook zijn. Dus begin met opruimen en schoonmaken, zet de ramen en deuren open en geniet van de natuur. Dat voedt de geest! Begin de lente met een frisse start! Bent u benieuwd naar meer informatie of tips? Aarzel niet en plan een afspraak in bij één van de professionals van OREC of neem een kijkje op de website!
Bronvermelding:
Albert Heijn. (sd). Handige weetjes over seizoensgroente- en fruit . Opgehaald van AH: https://www.ah.nl/inspiratie/duurzaamheid/seizoensgroente-fruit
KWF. (sd). Zon en vitamine D. Opgehaald van KWF: https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zonbescherming/zon-en-vitamine-d#:~:text=Hoe%20lang%20moet%20je%20in,in%20de%20zon%20te%20zijn.
Slettenhaar, M. (2021, 11 7). Seizoenskalender voor groenten en fruit . Opgehaald van Foodies magazine: https://www.foodiesmagazine.nl/inspiratie/seizoenskalender/