Het belang van voedingsvezels
Voedingsvezels, ook wel gewoon vezels genoemd, omvatten alle delen van plantaardige voeding dat ons lichaam niet kan verteren of absorberen. Dit in tegenstelling tot vetten, eiwitten en koolhydraten die het lichaam kan afbreken en die energie leveren. Vezels worden in het lichaam niet verteerd en passeren relatief intact het lichaam. Misschien weet u al dat vezels belangrijk zijn, maar waarom? De diëtisten van OREC leggen uit.
Oplosbare en onoplosbare vezels
Vezels worden opgedeeld in twee verschillende groepen: oplosbare en onoplosbare vezels. Zoals de naam aangeeft zijn oplosbare vezels oplosbaar in water en onoplosbare niet. Onoplosbare vezels kunnen helpen om het cholesterol en glucosegehalte in het bloed te verlagen.
Oplosbare vezels zijn dus het type dat oplost in water en een geleiachtige substantie vormen als het in contact komt met water. Oplosbare vezels komen voor in producten zoals, haver, erwten, bonen, appels, citrusvruchten en wortelen.
Onoplosbare vezels bevorderen de beweging in het spijsverteringstelsel en verhogen het volume van de ontlasting. De gezondheidsvoordelen van deze vezels zijn het stimuleren van een regelmatige stoelgang en het tegengaan van constipatie. Deze vezels komen vooral voor in volkorenmeel, tarwezemelen, noten, bonen, groenten en aardappelen.
Vezels per dag
De gezondheidsraad adviseert volwassenen om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Dit advies is gebaseerd op de gezondheidsvoordelen die vezels bieden. Het eten van voldoende voedingsvezels draagt bij aan een regelmatige stoelgang, door het verhogen van het volume van de ontlasting. Daarnaast wordt het risico op constipatie verminderd doordat vezels helpen de ontlasting tot een geheel te binden.
Vezels en gezond leven
De darmflora wordt gestimuleerd doordat vezels de activiteit van gezonde darmbacteriën stimuleren. Doordat voedingsvezels de zuurgraad van de darmen licht verlagen en de darmbeweging stimuleren.
Oplosbare vezels kunnen het cholesterol gehalte verbeteren doordat ze het LDL of het slechte cholesterol gehalte verlagen. Vezels kunnen ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Bij mensen met diabetes kunnen vezels helpen de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Oplosbare vezels vertragen de opname van suiker en helpen zo de bloedsuikerspiegel te verbeteren.
Bij gewichtsverlies of gewichtsbehoud zijn vezels belangrijk, vezelrijke voeding geeft een groter gevoel van verzadiging. Dit komt doordat u meer moet kauwen en langer bezig bent met eten. Waardoor u minder eten nodig heeft om een verzadigd gevoel te bereiken. Tevens heeft voeding met veel vezels vaak een lagere energiedichtheid waardoor u minder energie binnenkrijgt.
Dieetadvies door OREC diëtisten
Eet u te weinig vezels? Of bent u benieuwd hoe u uw vezelinname kunt verhogen? Wij, als diëtisten van OREC, helpen u graag bij het verbeteren van u vezelinname. Voor adviezen over hoe u het beste uw vezelinname kunt verhogen kunt u een afspraak bij een van onze diëtisten maken.