Dieetadvies van OREC diëtisten: minder zout eten!
Zout, ook wel bekend als natriumchloride, gebruiken we bijna allemaal om ons eten meer smaak te geven. Keukenzout bestaat voor 99% uit natriumchloride. Dagelijks heeft het menselijk lichaam 1 tot 3 gram zout nodig om goed te kunnen functioneren. Zout is noodzakelijk om de vochthuishouding in het lichaam te regelen.
Ongeveer 85% van de Nederlanders eet volgens het RIVM teveel zout (RIVM, 2016). De hoge inname komt onder andere door de consumptie van producten als vleeswaren, kaas, brood, chips en kant- en klaar producten zoals sauzen en soepen.
Wat is het nadeel van teveel zout?
Een te hoge zoutinname heeft nadelige effecten op de gezondheid, het vergroot te kans op een hoge bloeddruk. Daarnaast verhoogt het ook de kans op hart- en vaatziekten, nierziekten en bontontkalking.
Hoe zoutinname te verminderen?
Door een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse eetpatroon kan je de zoutinname zelf wat verlagen. Begin ermee om geen extra zout toe te voegen aan u eten, maar gebruik verse kruiden om het eten op smaak te brengen.
Verdere verlaging van de zoutinname kan door producten te vervangen door varianten die minder zout bevatten. Kies bijvoorbeeld voor de ongezouten variant wanneer dat mogelijk is, bijvoorbeeld bij nootjes en chips. Bij vleeswaren adviseren wij vleessoorten zoals: rookvlees, rauwe ham, cervelaat en salami te vermijden. Vervang deze voor bijvoorbeeld fricandeau, kalkoenfilet, rollade of rosbief.
Om zelf bij te houden hoeveel zout u binnenkrijgt is de zoutvergelijker van de Nierstichting een handige tool.
Dieetadvies door OREC diëtisten
Eet u veel zoute producten? Of bent u benieuwd of u teveel zout eet? Wij als diëtisten van OREC helpen u graag bij het minder zout eten. Voor adviezen over hoe u zoutinname te verminderen kunt u een afspraak bij een van onze diëtisten maken.