Inschrijven

De herfstdip veminderen in 7 stappen!

3 oktober 2024

De herfst is een seizoen van verandering. Terwijl de bladeren van groen naar gouden tinten verschuiven, merken velen van ons dat ook ons energieniveau en stemming veranderen. De dagen worden korter, het weer wordt vaak grijs en regenachtig en de vakantiegevoelens van de zomer lijken ver weg. Dit kan leiden tot wat vaak de ‘herfstdip’ wordt genoemd: een periode van verminderde energie, motivatie en soms ook somberheid. De diëtisten van Orec vertellen u graag de nodige strategieën die u kunt gebruiken om deze herfstdip te voorkomen of te verlichten.

7 Tips om een herfstdip te voorkomen

1. Blijf actief

In de herfst kan de verleiding groot zijn om binnen te blijven, maar het is cruciaal om actief te blijven, zowel voor je fysieke gezondheid als je mentale welzijn. Neurotransmitters die vrijkomen bij lichaamsbeweging, verhogen het gevoel van geluk en verminderen stress. Ga naar buiten voor een verfrissende wandeling of fietstocht om van de herfstkleuren te genieten. Zelfs bij regen kan er met een goede regenjas en paraplu naar buiten worden gegaan. Geeft u de voorkeur aan binnenactiviteiten? Probeer dan pilates of fitnessoefeningen via gratis online video’s op platforms zoals YouTube.

2. Ondersteun de weerstand

In de herfst heeft de weerstand het iets zwaarder te verduren, het is daarom belangrijk om extra aandacht aan een gebalanceerd voedingspatroon te besteden. Om uw immuunsysteem te versterken is het belangrijk om te zorgen voor een flinke portie vitamine C, te vinden in kleurrijke groenten en fruit. Ook vezels spelen een belangrijke rol bij het versterken van de weerstand en het behouden van een stabiel energieniveau. Eet daarom volop groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.

3. Drink voldoende

Zorgt u ervoor dat u dagelijks genoeg drinkt? Water speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding, het is dus belangrijk om dagelijks 1,5-2 liter water te drinken om de energie stabiel te houden. Maak de vochtinname leuker door te variëren met thee, water en koffie, of voeg een extra ingrediënt toe aan het water zoals munt, gember, komkommer of fruit.

4. Verhoog blootstelling aan licht

In de herfst kan het gebrek aan natuurlijk zonlicht het humeur beïnvloeden. Probeer zoveel mogelijk daglicht op te vangen door bijvoorbeeld tijdens uw lunchpauze een wandeling te maken of uw werkplek bij een raam te zetten. Daarnaast kan het gebruik van een lichttherapielamp (10.000 lux, zonder UV-straling) in overweging genomen worden die natuurlijk daglicht nabootst, vooral op de grijze, bewolkte dagen.

5. Vitamine D

Een ander nadelig effect van het gebrek aan zonlicht is de verminderde opname van vitamine D. Dit is een vitamine, dat door invloed van zonlicht in de huid aangemaakt kan worden. In de herfst ligt een tekort dan ook op de loer, wat kan leiden tot somberheidsklachten. Probeer daarom zoveel mogelijk buiten te komen en vitamine D rijke producten te eten. Vitamine D zit vooral in vette vis en wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Indien je onvoldoende vitamine D uit zonlicht en voeding kan halen, vraag dan advies aan een arts of er eventueel suppletie nodig is.

6. Neem tijd voor ontspanning

Stress kan uw energieniveau en stemming aanzienlijk beïnvloeden, dus zoek dagelijks momenten van rust en ontspanning op. Maak tijd voor activiteiten die u plezier en ontspanning geven, zoals bijvoorbeeld een warm bad, meditatie of het uitoefenen van een hobby. Door regelmatig tijd te maken voor ontspanning, kunt u stress verminderen en uw mentale veerkracht versterken.

7. Plan leuke activiteiten

Plan regelmatig afspraken met vrienden of familie en neem deel aan sociale activiteiten die u plezier geven. Maak een lijstje met leuke activiteiten die u in de herfst kunt ondernemen. Of het nu gaat om een gezellige herfstwandeling, een spelletjesavond of een creatieve workshop, door regelmatig zulke leuke herfstactiviteiten op de agenda te zetten, blijft u actief en betrokken, wat bijdraagt aan een positieve en energieke herfst.

Bent u benieuwd naar meer informatie of tips? Aarzel niet en plan een afspraak in bij één van de professionals van OREC of neem een kijkje op de website!