Inschrijven

Water drinken – Hoeveel heeft u nodig op een warme zomerdag?

23 juli 2024

Het is volop zomer en dat betekent lange dagen, veel buiten zijn en zon. Het is lekker weer om buiten te sporten of in de zon te liggen. Vooral tijdens inspanning in de warmte kunt u meer gaan zweten dan gebruikelijk. Dit is normaal aangezien het lichaam probeert om weer af te koelen. Het is hierbij belangrijk om het vocht dat u verliest weer aan te vullen door te drinken. Maar hoeveel water heeft u eigenlijk nodig op een warme dag? De diëtisten van OREC vertellen u graag wat een juiste hoeveelheid is en geven u extra tips over drinken.

Functie van vocht

Vocht wat in het lichaam zit, bestaat voor een groot deel uit water. Dit is belangrijk voor het oplossen van voedingsstoffen, zodat het opgenomen kan worden in de darmen. Ook is vocht nodig voor het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed. Als laatste speelt vocht een belangrijke rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur.

Te weinig of te veel vocht

Als er op een dag te weinig wordt gedronken, kan het lichaam gaan uitdrogen. De klachten die hierbij komen kijken zijn: dorst, sufheid, zwakte, verwardheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid en flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Dit geeft een extra belasting voor het hart. Te veel vocht kan juist leiden tot een te lage hoeveelheid aan zouten in het bloed, dit kan leiden tot hartritmestoornissen. Ook kan te veel vocht leiden tot een ophoping in de hersenen, dit gebeurt alleen als er extreem veel wordt gedronken. De nieren kunnen 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Nu we weten wat de functie is van vocht en wat de gevolgen kunnen zijn, is het goed om te weten hoeveel u nodig heeft. Maar wat is een normale hoeveelheid en hoe krijgt u dat binnen?

Hoeveel water heeft u nodig?

Als het buiten warm is, kunt u meer zweten dan gebruikelijk. Dit is een normale reactie omdat het lichaam graag de warmte weer kwijt wil raken. Het is dan belangrijk om voldoende te blijven drinken zodat u niet uitdroogt. Op een normale dag heeft u 1,5-2 liter water nodig. Hoeveel vocht u precies nodig heeft, hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan leeftijd, temperatuur, inspanning, voeding en gezondheidstoestand. Als het warm is, is het belangrijk om minstens 2 liter water te drinken. Probeer dit te verspreiden over de dag zodat u niet in één keer veel hoeft te drinken.

Wees goed voorbereid

Twee liter water drinken per dag kan voor sommige mensen best wel een opgave zijn. Want hoe gaat u aan de hoeveelheid komen als u bijvoorbeeld geen dorstprikkel meer heeft? Of hoe doet u dat als u veel onderweg bent of druk op het werk? Een goede tip is om elk uur een wekker te zetten en een glaasje water te drinken. Zet ook altijd een glas/kan water in de buurt zodat u eraan herinnerd wordt om te blijven drinken. Als u het huis uit gaat, neem dan altijd een fles water mee die u weer bij kunt vullen. Tegenwoordig zijn er veel leuke flessen met motiverende teksten en reminders erop. Hierdoor wordt het drinken van water een stuk leuker en is het makkelijker om aan de 2 liter te komen.

Afwisseling

Veel water drinken op een dag kan eenzijdig worden, daarom is het leuk om af te wisselen. Kies ook eens voor bruisend water en voeg smaakjes toe om het lekkerder te maken. Denk hierbij aan citroen, munt & komkommer, gember met citroen of sinaasappel of verschillende soorten fruit. Varieer ook eens met verschillende soorten thee of voeg wat verse specerijen toe aan heet water. Denk hierbij aan een kaneelstokje, kardemom, steranijs, kruidnagel of nootmuskaat. Een kopje koffie telt ook mee net als magere/halfvolle zuivel of sojamelk.

Bent u benieuwd naar meer informatie of tips? Aarzel niet en plan een afspraak in bij één van de professionals van OREC of neem een kijkje op de website!