Inschrijven

De onduidelijkheden over Aspartaam

2 november 2023
Blog-Aspartaam-Orec

Wellicht heeft u meegekregen dat Aspartaam de laatste paar maanden veel in het nieuws was. Hier waren veel verschillende reacties op, waardoor er misschien nog wel meer onduidelijkheden ontstonden. In deze blog leggen de diëtisten van Orec daarom uit wat de waarheden en onjuistheden van Aspartaam zijn.

Wat is Aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zoeter is dan suiker. De meeste light producten worden gezoet met Aspartaam. Het wordt voornamelijk gebruikt in dranken, waaronder frisdranken, kauwgom, zuivelproducten en zelfs sommige medicijnen. De populariteit van Aspartaam is grotendeels te danken aan het vermogen om een zoete smaak te bieden zonder de calorieën en de schadelijke effecten van suiker.

Is Aspartaam een veilige zoetstof?

Een zoetstof mag uiteraard niet zomaar worden toegevoegd worden aan producten en moet eerst veelvuldig getest worden. Dit doen voornamelijk de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Deze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreide onderzoeken naar de veiligheid van Aspartaam, waarbij gekeken is naar de effecten op de gezondheid, inclusief mogelijke kankerverwekkende eigenschappen. Tot op heden hebben deze beoordelingen geen bewijs gevonden dat Aspartaam schadelijk is voor de menselijke gezondheid bij gebruik binnen de aanbevolen dagelijkse inname.

Hoeveel Aspartaam mag u dagelijks consumeren?

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van Aspartaam is vastgesteld op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat een persoon van 70 kg ongeveer 2800 mg aspartaam per dag kan consumeren zonder enige schadelijke effecten. Dat betekent dat een persoon van 70 kg ongeveer 14 blikjes cola zero zou kunnen drinken om op die hoeveelheid uit te komen. Het is echter altijd verstandig om bewust te zijn van de totale inname van zoetstoffen en een gebalanceerd dieet te handhaven.

Vaak wordt de vraag gesteld of Aspartaam kanker zou kunnen veroorzaken. Tot op heden is er geen verband tussen de inname van aspartaam en het vormen van kanker bij de mens. Een hoge inname van Aspartaam is ook veelvuldig getest op dieren. Hierbij is een conclusie getrokken dat Aspartaam bij hoge inname eventueel kanker bij dieren zou kunnen veroorzaken. Hierdoor krijgt het bij de International Agency for Research of Cancer (IRAC) de classificering 2b.

Wilt u adviezen over het gebruik van aspartaam of het gebruik van suiker en/of alternatieven? Maak een afspraak met één van onze diëtisten.