OREC diëtisten over vetten in het lichaam en in voeding
Vetten, het lichaam heeft ze nodig voor veel lichaamsfuncties. Regelmatig wordt vet nog geassocieerd met aankomen en ongezonde producten. Vet is essentieel om het lichaam gezond te houden en te voorzien in de energiebehoefte. Waar moet u nou op letten bij vetten? De diëtisten van OREC leggen uit.
Vet is essentieel voor de energielevering van het lichaam, zonder vetten kan het lichaam niet functioneren. Naast energie leveren zijn vetten noodzakelijk voor de opbouw van celwanden en het op temperatuur houden van het lichaam. Deze vetlaag is er ook om je organen te beschermen te klappen. Vetten spelen ook een belangrijke rol in de hormoonhuishouding, zo regelt vet onder andere het hongergevoel.
Voor een goede absorptie van de in vet oplosbare vitamine, A,D, E en K is het belangrijk vet in de voeding te hebben.
Vet is een voedingsstof die bestaat uit een mengsel van glycerol en vetzuren. Vet komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals: oliën, noten, pitten, zaden, vlees, zuivel, eieren, koek & gebak. Maar niet alle vetten zijn even gezond, verzadigd vet is juist ongezond. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol gehalte in het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol gehalte is niet goed voor de bloedvaten. Verzadigde vetten zitten vooral in producten zoals koek, gebak, snacks en vet vlees en kaas.
Onverzadigd vet is de andere soort vet, het is vloeibaar of zacht bij kamertemperatuur en komt vooral voor in olie, vloeibare bakproducten, noten, pitten, zaden en vette vis. Onverzadigde vet wordt ook gezien als het goede vet, het vermindert de kans op hart en vaatziekten (Houston, M. 2017).
Gemiddeld halen Nederlanders gemiddeld 35% van hun energie uit vetten. Dit valt binnen de aanbeveling van het voedingscentrum om tussen de 20-40% van de energie uit vet te halen. Het is verder de aanbeveling om maximaal 10 energieprocent uit verzadigd vet te halen (voedingscentrum).
Dieetadvies door OREC diëtisten
Eet u teveel of juist te weinig vetten? Of bent u juist benieuwd naar of u voldoende gezonde onverzadigde vetten binnen krijgt. Wij als diëtisten van OREC helpen u graag bij het verbeteren van u vetinname. Voor adviezen over hoe u de juiste gezonde vetten binnenkrijgt kunt u een afspraak bij een van onze diëtisten maken.