Wim van Tongeren

Wim van Tongeren is Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut en was in 1990 hoofd van de paramedische begeleiding van het Nederlands voetbalelftal tijdens het WK in Italië.

Zijn carrière kenmerkt zich door het (samen)werken bij meerdere organisaties. In Amerika volgde hij een opleiding op het gebied van spierfunctieonderzoek en maakte diverse studiereizen naar toonaangevende Universiteitsziekenhuizen en categorale klinieken zoals de Kerlan Jobe Clinic op het gebied van schouders. Aanvullend kreeg hij ervaring op het gebied van de Multiprofessionele Amerikaanse Sportbegeleiding. Ook deed hij ervaring op bij (academische)klinieken in Zweden, gericht op behandelingen van de armen, heupen knieën en de wervelkolom, o.a. bij prof Nachemson en prof Lysholm.

Wim heeft 18 jaren ervaring als sportfysiotherapeut bij de KNVB en behandelde spelers van het Nederlands Elftal, Jong Oranje en het Olympisch Elftal. Daarnaast richt hij zich op revalidatietrajecten en behandeladviezen ten behoeve van (top)sporters uit diverse takken van sport.

Verder verwierf hij bekendheid met het ontwikkelen van gestructureerde oefenprogramma’s met resultaatmetingen, o.a. het ‘Patello Femorale Chondrale Belastingsprogramma’.

Vanaf 1994 was hij 19 jaren fysiotherapeutisch adviseur op een sport en arbeid gerelateerd spreekuur namens de afdeling orthopedische chirurgie van Het Diakonessenhuis Zeist/Utrecht. Tevens heeft hij veel ervaring als docent ten behoeve van collega fysiotherapeuten en medici. Wekelijks bemant hij een diagnostisch spreekuur voor mensen met acute sportongevallen, samen met de orthopedische chirurgen in Ziekenhuis Tergooi te Hilversum.

Wim staat ingeschreven in het BIG-Register (BIG-Nummer: 59035204904) en als fysiotherapeut en sportfysiotherapeut in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.