Podologie

Bij het Orthopedische Revalidatie en Expertise Centrum (OREC) kunt u terecht voor uw vragen en voor podologie.

Wat is een podologie?

Podologen spelen een belangrijke rol binnen het veld van de volksgezondheid. Het beroep “podoloog” is niet beschermd, dat impliceert dat eigenlijk iedereen zich “podoloog” mag noemen. Mede daarom is er een landelijke organisatie opgericht waar alleen podologen zich kunnen inschrijven die aan bepaalde eisen voldoen.

Deze landelijke organisatie voor de podologie (Stichting LOOP), beheert de registers van ingeschreven leden en alleen zij mogen zich REGISTERPODOLOOG noemen.

Met een loop- en voetanalyse bepaalt de register podoloog of een correctie van de voetenstand noodzakelijk is. Middels een digitale voetscan, een drukmeting, een cameraopname en een klein lichamelijk onderzoek (o.a. voetlengte meting en bekkenstand meting) komt de fysiotherapeut mogelijke afwijkingen op het spoor die op den duur tot blessures kunnen leiden.

Voor wie is een voetanalyse?

Voor iedereen met klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen of rug. U kunt hierbij denken aan:

  • Kniepees klachten (patellafemoraal pijn syndroom)
  • Shin splints (mediaal tibiaal stress syndroom)
  • Hiel spoor
  • Lage rugklachten
  • (Pijn-)klachten bij het lopen en/of hardlopen
  • Patellafemoraal pijnsyndroom
  • Achillespees klachten.

Wanneer u al onder behandeling bent bij OREC en bijvoorbeeld revalideert bij rug of beenklachten of na een operatie aan de benen of rug, kan uw behandelaar  u mogelijk ook doorsturen voor een voetanalyse.

Wat willen we er mee bereiken?

Wanneer de individuele zooltjes worden gedragen worden de verschillen tussen het linker en rechter been opgeheven. Daarnaast worden ook mogelijke voet afwikkel afwijkingen die de klachten kunnen onderhouden of mogelijk veroorzaken, opgeheven. Hierdoor ontstaat er een juiste lichaamsbalans en op deze manier is het mogelijk om op een snelle en effectieve manier voet-, houding- en bewegingsklachten op te lossen. Daarnaast zal uw loop- of hardlooppatroon verbeteren.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Er worden daarom verschillende aspecten van de voet onderzocht tijdens een lichamelijk onderzoek. Hierbij kunt u denken aan de stand en de vorm van de voet, de beweeglijkheid van de gewrichten en de verdeling van de druk op de voet.

Het is raadzaam uw (sport-)schoenen met eventueel oude zolen mee te nemen tijdens het consult. Het slijtagepatroon geeft ons belangrijke informatie die bijdraagt aan de juiste diagnose.

Bij het voetonderzoek wordt daarnaast gebruikt gemaakt van een digitale voetspiegel, die via de computer laat zien hoe de belasting van de voetdruk verdeeld is.

Wat kost een voetanalyse?

Het podologisch consult kost 32,50 euro. De kosten voor de zooltjes bedragen €160. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw pakket kunnen de zooltjes (deels) worden vergoed.

Door wie wordt de voetanalyse gedaan?

Door Marcel Valk, fysiotherapeut en geregristreerd registerpodoloog. Aangesloten bij Stichting Loop (http://www.loop.nl).

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via onze contactpagina. U kunt ook een afspraak maken via onderstaande button.

Maak een afspraak