Dry Needling

Bij het Orthopedische Revalidatie en Expertise Centrum (OREC) kunt u terecht voor uw vragen en dry needling.

Wat is dry needling?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en deze raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt er over het algemeen één naald gebruikt, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling, zoals bij acupunctuur.

Wat is een ‘triggerpoint’ ?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Een triggerpoint is een gevoelig punt in een spier, een soort spierknoop. Het is een soort lokale verkramping in een spier, wat kan zijn ontstaan door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof in de spier. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • pijn / stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via onze contactpagina. U kunt ook een afspraak maken via onderstaande button.

Maak een afspraak