Bekkenfysiotherapie

Bij het Orthopedische Revalidatie en Expertise Centrum (OREC) kunt u terecht voor uw vragen en bekkenfysiotherapie.

Bekkenklachten

De bekkenbodem bestaat uit weefselbanden en spieren die met elkaar samenwerken. Deze werking gebeurt voor een deel automatisch, maar er is ook een groot deel waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Als de bekkenbodemspieren niet goed werken kunnen er klachten ontstaan. Dit komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Naast de spieren kunnen er ook klachten in de gewrichten van de bekkenregio optreden.

Veel voorkomende bekken gerelateerde klachten zijn:

 • moeite met ophouden van urine, ontlasting of windjes (incontinentie)
 • heel vaak plassen, ook ‘s nachts
 • blaasontstekingen, chronische prostaatontstekingen
 • moeite met ontlasten (obstipatie)
 • moeite met leegplassen
 • verzakkingsklachten zoals het zien en/of voelen van een balletje in de vagina
 • (chronische) pijn in de onderbuik, de anus of vagina
 • prostaatpijn
 • seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen
 • bekkenpijn en lage rugklachten
 • bekkenpijn en lage rugklachten tijdens of na de zwangerschap
 • Stuitpijn en schaambeenpijn
 • herstel bij operatief ingrijpen in de buik of geslachtsorganen

Klachten aan het bekken en bekkenbodem komen vaak voor. De OREC bekkenfysiotherapeuten hebben ruime ervaring in onderzoek en behandelen van klachten die te relateren zijn aan het bekken en de bekkenbodem. Vaak is er heel veel aan te doen. Maak dus vandaag nog een afspraak om uw klacht te bespreken en te laten onderzoeken of bekkenfysiotherapie iets voor u kunt betekenen.

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeuten van OREC zijn NVFB geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit staat garant voor een gedegen opleiding, bijscholing en verstand van zaken.

OREC werkt volgens de richtlijnen van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidzorg (NVFB).

Binnen de bekkenproblematiek is er overleg met de huisarts, de betreffende medisch specialist, de verloskundige en overige medische betrokkenen.

Door de samenwerking die OREC heeft met universiteiten is er contact met toonaangevende artsen en wetenschappers. OREC is zodoende in staat om de nieuwste kennis binnen de fysiotherapie direct voor u beschikbaar te stellen.

Informatie over de behandeling

Na een uitgebreide intake en een aantal testen naar het functioneren van de bekkenspieren en –gewrichten wordt het behandelplan opgesteld.

De bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken. Wanneer de controle van de spieren is verminderd, is aandacht en begeleiding van de bekkenfysiotherapeut zinvol.
Door middel van oefeningen kunt u leren de bekkenbodem aan te spannen en de spieren te versterken, bijvoorbeeld ter voorkoming van urineverlies of het weer opbouwen van sportactiviteiten bij bekkeninstabiliteit. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de bekkenfysiotherapeut u de spieren te ontspannen, bijvoorbeeld voor het beter kunnen uitplassen of minder pijn bij het vrijen. De bekkentherapie wordt bij OREC ondersteund door Bio-Feedback apparatuur, op een beeldscherm kunt u de beweging van de bekkenbodemspieren volgen, dit helpt u zich meer bewust te worden van het gebruik van deze bekkenspieren.
In de behandeling is ook aandacht voor persoonlijke adviezen over onder andere de ademhaling, lichaamshouding en -beweging, drinken, eten en toiletgang.
Nadat u geleerd heeft om de spieren op een goede wijze te gebruiken, is het belangrijk dat deze oefeningen deel gaan uitmaken van uw dagelijkse bezigheden, eventueel ondersteund door de bekken-App, en adviseert de bekkenfysiotherapeut u hoe u kun voorkomen dat er onnodige druk wordt uitgeoefend op de bekkenbodem.

Indien u een operatie moet ondergaan in het bekkenbodemgebied (bijvoorbeeld bij een verzakking), is het zinvol zowel voor als na de operatie oefeningen en adviezen te krijgen. Voorafgaand aan een operatie zijn oefeningen beter aan te leren dan na afloop.

Seksuele klachten 

Ongeveer 70 procent van de mensen die last heeft van bekkenbodemklachten heeft ook last van seksuele klachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • pijn bij het vrijen
 • problemen met het orgasme (vertraagd of te snel)
 • verminderde behoefte aan seksueel contact en erectieklachten bij mannen

Om deze reden werkt OREC samen met seksuoloog Aukje Schade, waarbij Aukje Schade u metaal begeleid en coacht en Sabine Schoenmaeckers-Bots u fysiek ondersteund.

Zwangerschap

Wilt u fit zijn en fit blijven tijdens uw zwangerschap? OREC Zwanger-Fit is een trainingsprogramma voor vrouwen die willen blijven sporten gedurende en na hun zwangerschap. De trainingen starten vanaf 12 weken zwangerschap met persoonlijke en professionele begeleiding. Zwanger-fit geeft een sterk en gezond lichaam, helpt bij de bevalling, geeft een sneller herstel en geeft een vermindering van zwangerschapsklachten.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar wanneer u voor fysiotherapie verzekerd bent.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij een aantal zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via onze contactpagina. U kunt ook een afspraak maken via onderstaande button

Maak een afspraak