Afvallen voor een nieuwe knie of -heup

Het programma Eet gezond – Train gezond – Leef gezond van OREC is speciaal voor mensen die gewrichtsklachten ervaren en voor een orthopedische operatie moeten afvallen. Uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies en gerichte oefentherapie de klachten verminderen en de kansen op complicaties bij een operatie afnemen1,2. OREC heeft een gecombineerd bewegings- en voedingsprogramma van 3 maanden waarmee u een gezonder gewicht en verbeterde spierfunctie kunt bereiken.

Waarom afvallen voor een operatie?

Doordat u traint en bewust bezig bent met voeding, verbetert uw conditie, vergroot uw kracht en valt u af. Het herstel na de operatie gaat sneller en beter. Activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan uit een stoel zullen voorspoedig gemakkelijker gaan. Bij een lager lichaamsgewicht is in de toekomst ook minder kans op snelle slijtage van de heup- of knieprothese.

 Het programma
Drie maanden lang gaat u onder begeleiding van een leefstijlcoach en diëtist aan de slag. Het doel is voldoende gewicht te verliezen voor de operatie met daarbij behoud van spiermassa. Na de operatie ziet de diëtist er ook op toe dat u voldoende voedingsbouwstoffen binnenkrijgt voor tijdens de revalidatie en de gewichtsafname blijft. Afvallen is de eerste maanden vaak niet zo moeilijk. Maar na enkele maanden wordt de kans groter dat het gewicht weer toeneemt. Dit programma biedt u in stappen begeleiding om een blijvende verandering te realiseren.

Bij OREC werken de verschillende zorgverleners nauw samen om de beste zorg te leveren. Doordat de diëtist en leefstijlcoach intensief samenwerken, zijn beweging en voeding op elkaar afgestemd. Daarnaast heeft OREC ook andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten in huis die indien nodig betrokken kunnen worden.

Voeding
Om gewicht te verliezen is gezonde voeding essentieel. Maar het aanpassen van uw voedingspatroon kan lastig zijn. De diëtist helpt u hierbij. Bij het intakegesprek brengen we niet alleen uw eetpatroon in kaart, maar ook uw dagelijkse (sociale) bezigheden en beweging. Zo geeft de diëtist adviezen die daarbij aansluiten. In kleine stappen past u op basis van dezeadviezen uw leefstijl en voeding aan. Zo realiseren we een blijvende verandering die ook op de lange termijn goed vol te houden is. Om te kijken of de adviezen ook daadwerkelijk effect hebben, meten we naast uw gewicht uw buikomvang en vetmassa.

Voeding & training
Naast het aanpassen van het eetpatroon zorgt de diëtist ook voor een goede afstemming van voeding op de training. Wanneer u afvalt, verliest u namelijk naast vetmassa ook altijd wat spiermassa. Door een goede voeding rondom de trainingen voorkomt u die afbraak van spiermassa zoveel mogelijk. De afstemming van voeding en training zorgt voor een beter en sneller herstel. Hierdoor kunt u het maximale uit de trainingen halen.

 Training
Voor de trainingen starten, heeft u eerst een een-op-een consult met onze leefstijlcoach. Door verschillende tests en vragenlijsten bepalen wij samen met u de doelstellingen waar u aan gaat werken. Op basis hiervan krijgt u een persoonlijk schema. Het schema bestaat uit verschillende functionele spierversterkende oefeningen, oefeningen om het uithoudingsvermogen te verbeteren en oefeningen voor de uitvoering van activiteiten waarmee beperkingen worden ervaren.

Trainingen
U komt 2 of 3 keer per week trainen op een van de OREC-locaties en beweegt daarnaast thuis dagelijks 30-60 minuten. Een groep bestaat uit maximaal tien personen en wordt begeleid door de leefstijlcoach. Op basis van uw vooruitgang wordt het trainingsschema continue bijgesteld. Daarnaast zal een begin- tussen- en eindmeting van het uithoudingsvermogen, bloeddruk, longfunctie, mobiliteit, kracht en balanscoördinatie plaatsvinden. Zo weet u of u op de goede weg bent naar uw trainingsdoel.

Kosten
Trainingsbegeleiding van drie maanden kost:

  • 2 keer per week trainen € 250,-
  • 3 keer per week trainen €350,-

De afspraken met de diëtist vallen binnen de basisverzekering van uw zorgverzekering

Aan de slag
Voor informatie en/of inschrijven voor het programma kunt u telefonisch contact met ons opnemen onder het centrale telefoonnummer 035-538 54 60.

  1. Paans N. & Akker-Scheek I. & Meer K. & Bulstra S. & Stevens M. (2009). The effects of exercise and weight loss in overweight patients with hip osteoarthritis: Design of a prospective cohort study. BMC musculoskeletal disorders. 10. 24. 10.1186/1471-2474-10-24.
  2. Hoogeboom TJ, Janssen I, de Wit F, Verwij L. Advies aan fysiotherapeuten: ‘BiBo bij totale heup- en knieoperaties 2012. Beschikbaar via: http://www.fysionet.nl/kennisplein/vakinhoud/kngf-standaarden-beweeginterventies/bibostandaard-tka-tha-v1.pdf